Otac Milke Forcan je bio veoma jak igrač i krupna zverka: Od njega su zazirali i najmoćniji! Svi Grobari ga znaju!
Jovan Mileusnić i Milka Forcan, Foto: Partizan.rs/miroslav Todorović, © ATA Images

uspešna srpkinja na novom zadatku

Otac Milke Forcan je bio veoma jak igrač i krupna zverka: Od njega su zazirali i najmoćniji! Svi Grobari ga znaju!

Milka Forcan, jedna od najuspešnijih Srpkinja u svetu biznisa, osoba je od poverenja novog prvog čoveka FK Partizan Rasima Ljajića

Objavljeno:

Mnoge navijače Partizana zaintrigiralo je otkud Milka Forcan, žena od ugledne poslovne karijere unazad dve decenije, baš u Partizanu i kakva je njena veza sa crno-belima. Oni koji dobro poznaju Milku Forcan privatno otkrivaju da je ona ćerka nekadašnjeg člana uprave Partizana i jednog od najmoćnijih ljudi bivše Jugoslavije Jovana Mileusnića. Čoveka kojeg su mnogo cenili, ali i zazirali od njegovog autoriteta Žarko Zečević, Nenad Bjeković i Milorad Vučelić.

Upravo je Jovan Mileusnić bio član uprave FK Partizan od 1977. godine, bitan je za predsednika i potpredsednika UO Sportskog društva. U užoj upravi FK Partizan bio je od 1985. do 1987. godine, kada su crno-beli bili izuzetno moćni. Preminuo je prošle godine 4. novembra u 91. godini, a tada je u FK Partizan održana komemoracija na kojoj se pojavila Milka Forcan, njena sestra Smiljka, te porodica, a Milka je održala prigodan govor.

Još tada je uspostavljen kontakt sa gospođom Forcan, a sada već bivši čelnici Milorad Vučelić, koji je bio odličan prijatelj sa njenim ocem i direktor Miloš Vazura izrazili su želju da ona postane član uprave kluba. Međutim, do realizacije, iz mnogih razloga tada nije došlo, ali jeste sada, kada je klub preuzeo Rasim Ljajić.

Valja se prisetiti govora Jovana Mileusnića 2016. godine, kada je Milorad Vučelić izabran za predsednika kluba, a oponent mu bio Nenad Bjeković. Izborna skupština obilovala je brojnim skandalima i svađama.

Milka Forcan
Milka Forcanfoto: Amir Hamzagic/ATAImages

Tada je nekadašnji čelnik kluba pričao bez okolišanja i mnogima održao lekciju.

- Ja sam najstariji delegat i pamtim svaki rođendan Partizana od 71. Partizan nikad nije bio u težoj situaciji nego danas. Nikad se nije dogodilo da se Partizan raspoluti kao sada. Uvek se nalazilo miroljubivo rešenje u korist Partizana. Toliko me boli što su naši kandidati za predsednika (Vučelić i Bjeković, prim. aut.) jurišali kao dva jarca na brvnu. Probao sam poslednjih dana da utičem na njih svojim autoritetiom da se nađe sloga. Bukvalno juče trebalo je da se sretnu naši ovdašnji prvaci, ovi naši predvodnici sa tom drugom stranom. Sa Bjekovićem. Nisu se sastali. Iako sam ja lično dobio uveravanja da če se naći i da će i jedan i drugi odstupiti od zahteva da budu predsednici pošto-potov. Bolje da nađemo srednju liniju, mislio sam da je to za klub bolje u ovoj situaciji - govorio je Milesunić.

Otac Milke Forcan, Jovan Mileusnić rođen je 1932. godine u Novom Žedniku, kraj Subotice. Detinjstvo je tokom Drugog svetskog rata proveo je u ustaničkom Srbu, u Lici, roditeljskom zavičaju. Roditelji, nosioci Partizanske spomenice 1941. godine, nakon rata dolaze u Beograd, gde Jovan završava gimnaziju i Pravni fakultet.

Milka Forcan
Milka Forcanfoto: Instagram

Počeo je da radi u trgovačkom preduzeću „Boja“. Već 1962. prelazi u opštinu Savski venac, na mesto načelnika za inspekcijske poslove. Godine 1966. prelazi u grad Beograd, na mesto glavnog tržišnog inspektora. Nakon toga, 1975. godine postaje generalni direktor Spoljno-trgovinskog preduzeća „Jugohemija“, nekada giganta, danas firme u stečaju. Na mesto generalnog direktora „Galenike“ dolazi 1984. godine i tu ostaje pun mandat od četiri godine. Nakon toga, ponovo se vraća u „Jugohemiju“.

Jovan Mileusnić je bio vrlo aktivan i ugledan privrednik i društveno-politicki radnik u vreme komunističke Jugoslavije. Biran je u komorske, partijske i bankarske organe. Bio je član predsedništva gradskog komiteta, dugogodišnji predsednik Odbora za trgovinu i ugostiteljstvo, predsednik Upravnog odbora „Jugobanke“ i „Ju-banke“. Bio je član i mnogobrojnih odbora i komisija u opštini, gradu, Srbiji i Jugoslaviji. Takođe, bio je i u upravljačkim telima „Kliničkog centra Srbije“ i „Instituta Batut“.

Bivši sportista i sportski radnik, u Partizanu je bio jedan od osnivača ragbi kluba i kao igrač, osvajač 4 titule prvaka države i 3 kupa. Od 1977. godine, član je rukovodstva Fudbalskog kluba Partizan. Biran za predsednika i potpredsednika Upravnog odbora Sportskog društva. Član uprave i predsednik jednog od najstarijih sportskih kolektiva - BASK.

Bonus video:

04:07

BRZE VESTI 23.10.2024.

(Espreso/Kurir/Aleksandar Radonić/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.